Pheucticus
Jump to navigation
Jump to search
| Pheucticus | |
|---|---|
| File:Pheucticus ludovicianusABP04CA.jpg | |
| Rose-breasted grosbeak (Pheucticus ludovicianus) | |
| Scientific classification Edit this classification | |
| Kingdom: | Animalia |
| Phylum: | Chordata |
| Class: | Aves |
| Order: | Passeriformes |
| Family: | Cardinalidae |
| Genus: | Pheucticus Reichenbach, 1850 |
| Type species | |
| Pitylus aureoventris d'Orbigny & Lafresnaye, 1837
| |
| Species | |
|
See text | |
Pheucticus is a genus of grosbeaks containing six species.[1][2]
The genus was introduced by the German naturalist Ludwig Reichenbach in 1850.[3] The type species was subsequently designated as the black-backed grosbeak.[4]
Species
[edit | edit source]The name of the genus is from the Ancient Greek φευκτικός - pheuktikós "shy" or "inclined to avoid".[5]
| Common name | Scientific name and subspecies | Range | Size and ecology | IUCN status and estimated population |
|---|---|---|---|---|
| Yellow grosbeak | Pheucticus chrysopeplus (Vigors, 1832) |
Pacific slope of Mexico from central Sonora to northwestern Oaxaca, and in southern Chiapas and Guatemala Map of range |
Size: Habitat: Diet: |
LC
|
| Black-thighed grosbeak | Pheucticus tibialis Lawrence, 1867 |
Costa Rica and western Panama. Map of range |
Size: Habitat: Diet: |
LC
|
| Golden grosbeak | Pheucticus chrysogaster (Lesson, 1832) |
Colombia, Ecuador, Peru, Trinidad and Tobago, and Venezuela Map of range |
Size: Habitat: Diet: |
LC
|
| Black-backed grosbeak | Pheucticus aureoventris (d'Orbigny & Lafresnaye, 1837) Five subspecies
|
Argentina, Brazil, Bolivia, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, and Venezuela. Map of range |
Size: Habitat: Diet: |
LC
|
| Rose-breasted grosbeak | Pheucticus ludovicianus (Linnaeus, 1766) |
east of the Rocky Mountains, to winter from central-southern Mexico through Central America and the Caribbean to Peru and Venezuela. Map of range |
Size: Habitat: Diet: |
LC
|
| Black-headed grosbeak
File:Black-headed Grosbeak (7177972800).jpg |
Pheucticus melanocephalus (Swainson, 1827) |
US Great Plains and from southwestern Canada to the mountains of Mexico. Map of range |
Size: Habitat: Diet: |
LC
|
References
[edit | edit source]- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
Lua error in Module:Taxonbar at line 165: attempt to index field 'wikibase' (a nil value).