Yellow-billed cacique
| Yellow-billed cacique | |
|---|---|
| File:Amblycercus holosericeus.jpg | |
| File:Amblycercus holosericeus - Yellow-billed Cacique XC242083.mp3 | |
| Scientific classification Edit this classification | |
| Kingdom: | Animalia |
| Phylum: | Chordata |
| Class: | Aves |
| Order: | Passeriformes |
| Family: | Icteridae |
| Genus: | Amblycercus Cabanis, 1851 |
| Species: | A. holosericeus
|
| Binomial name | |
| Amblycercus holosericeus (Deppe, 1830)
| |
| File:Amblycercus holosericeus map.svg | |
| Range of Amblycercus holosericeus | |
The yellow-billed cacique (Amblycercus holosericeus) is a species of cacique in the family Icteridae. It belongs to the monotypic genus Amblycercus.[2] There is some question as to whether or not it is a true cacique.[3][4]
The plumage is entirely black. The legs and feet are dark gray. The eye is yellow or yellow-orange. The bill is yellow with a gray tinge. Measures 23 cm (9.1 in) long.[5]
It is found in Belize, Bolivia, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, and Venezuela.
Three subspecies are known:[6]
- A. h. holosericeus – (Deppe, 1830): nominate, found from southeastern Mexico to northwestern Colombia
- A. h. flavirostris – Chapman, 1915: found from western Colombia to northern Peru
- A. h. australis – Chapman, 1919: found in northern Colombia and northwestern Venezuela to eastern Peru and northern Bolivia
Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests, subtropical or tropical moist montane forests, and heavily degraded former forest.[1]
The yellow-billed cacique feeds on insects and other invertebrates, as well as some fruit. It uses a pecking technique similar to that of a woodpecker to gain access to the interior of branches and bamboo. In some areas, this species is a bamboo specialist, while in other areas, it feeds from a variety of vegetation.[3]
In the spring, the yellow-billed cacique builds a sturdy cup-shaped nest, which is unusual for its family, who tend to build hanging woven nests.[3]
References
[edit | edit source]- ^ a b Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ a b c Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
Further reading
[edit | edit source]- Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).
External links
[edit | edit source]- Yellow-billed cacique image at [The Animal Diversity Web (online) http://animaldiversity.org]
- BirdLife species factsheet for Amblycercus holosericeus
- Lua error in Module:Citation/CS1/Configuration at line 2172: attempt to index field '?' (a nil value).Lua error in Module:EditAtWikidata at line 29: attempt to index field 'wikibase' (a nil value).
- Yellow-billed cacique photo gallery at VIREO (Drexel University)
- Interactive range map of Amblycercus holosericeus at IUCN Red List
- Audio recordings of Yellow-billed cacique on Xeno-canto.
- Amblycercus holosericeus in Field Guide: Birds of the World on Flickr
Lua error in Module:Taxonbar at line 165: attempt to index field 'wikibase' (a nil value).